Africa Tours CSS Sprite


På bjørne og ulve fotosafari i Finland

Dag 1: Afrejse fra Danmark
Afgang fra København med Finnair sidst på eftermiddagen. I Helsinki skiftes der til fly videre mod Kajaani, hvortil der er ankomst sidst på aftenen. Efter udlevering af vores bagage er der afgang med bus, der kører os de godt 150 km (ca. 2 timer) gennem den endeløse tajga, inden vi ankommer til Boreal Wildlife Center nær den russiske grænse, hvortil der er ankomst ca. kl. 01:00. Her tjekker vi ind på vores værelser og får en velfortjent lur.

Om Boreal Wildlife Center og fotoskjulene
Vores base under fotosafarien er Boreal Wildlife Center, som er en gammel finske grænsepost, der nu er omdannet til privatejet naturcenter med spisestue og indkvartering i 1-3 personers værelser med bad og toilet. Naturcenteret er omgivet af skov og søer med rig mulighed for naturstudier og fotografering.

Mere information på http://www.viiksimo.fi/index.php/home

Vi har booket centerets pro-hides, med plads til 3 fotografer i hvert skjul. For optimale fotomuligheder og bedre komfort har vi dog kun booket til to fotografer pr. skjul, da både rovdyr og hønsefugle er meget aktive. Derfor er det vigtigt med god plads til hurtige skift mellem de forskellige “skydeskår” i skjulet.

Fra skjulene observerer vi dyrelivet gennem spejlglasruder og fotograferer gennem et hul i et camouflagegardin. I skjulet er der ikke plads til trebens-stativer, så derfor er den brede vindueskarm i hvert skjul udstyret med beanbags og en jernplade med standardgevind til eget kugle-videohoved. Der fotograferes enten fra stol eller køje, hvor der også kan soves på skift. Skjulene er placerede på forskellige biotoper med henholdsvis sump (myr), skov og sø, så der bliver rig variation i baggrunde og motiver.

De normalt sky rovdyr lokkes hos Boreal Wildlife Center primært til med hundefoder i form af små fiskepiller på størrelser med gajoler. Fiskepillerne synker ned i sne og vegetationen og ses ikke på billederne og dyrene udviser normal fødesøgningsadfærd. I vintersæsonen fodres der også med ren eller elg, som lokker de sky ulve nær skjulene.

OBS: Der tages forbehold for skjulenes placering, antallet og variationen af rovdyr og hønsefugle samt antallet af fotografer pr. skjul, da alt sker på naturens og dyrenes præmisser.

Dag 2: Fotografering af vintersmåfugle, orientering og foto-tricks
På turens første hele dag er programmet planlagt som følger:

Kl. 07.00 - 12.30: Individuel tid og mulighed for fotografering af tajgaens forskellige vintersmåfugle ved centerets foderplads, der er indrettet i huller og sprækker på frønnede fyrrestammer med hængende lav.

Kl. 13.00 - 14.00: Orientering om de store rovdyr og tjur og urfugl. Vores vært, naturfotograf Kari Kempainen, fortæller om rovdyrenes og hønsefuglenes liv og færden i området. Foredraget giver vigtig og nødvendig basisviden, således at dyrene og fuglene bliver lettere at “læse” når vi sidder i skjulet.

Kl. 14.00 - 15.00: Vi tjekker gearet og Lars giver tips og tricks til bedre billeder.

Kl. 15.00 - 15.45: Tidlig aftensmad.

KL. 16.00: Opdeling i tre grupper og afgang til enten rovdyr- eller tjurskjul.
Gruppen, der skal fotografere urfugl, får næsten en hel nats søvn, da der først er afgang til skjulene kl. 03.00 den følgende morgen.

Kl. 17.00 - 07.00: Rovdyr og fotografering fra skjul.
Bjørnen er den rolige af de tre store og giver os god tid til komposition og billed-idéer. Jærven er den sky enspænder som lusker rundt efter og alt andet levende, deraf det tyske navn vielfras (meget-æder).
Ulven lever i flok, og kan med lidt held ses i familiegrupper på 4-8 dyr, eller som ensomme strejfere. Ulve og bjørne er ikke de bedste venner og ved lokkemaden kan vi opleve interaktion mellem de to største rovdyr i Norden.

Fotografering af bjørn, ulv og jærv
Boreal Wildlife Center er et af de eneste finske naturcentre som kan tilbyde både brun bjørn, ulv og jærv på samme tid.

Udstyret med spændte forventninger og fotogrej bevæger vi os mod skjulene sidst på eftermiddagen. Turen går gennem skoven, hvor vi ser klomærker på træerne og spor efter bjørnenes aktiviteter. I skjulene pakker vi ud og gør os klar, mens guiden lægger foder ud efter vores anvisninger i forhold til baggrund og ”skudafstand”.

Nogle gange er det som om bjørnene venter på os og dukker op så snart der er faldet ro over terrænet, andre gange går der timer. At se og fotograferer sin første bjørn, nordens største rovdyr, sætter pulsen i vejret, og er en enestående naturoplevelse som sætter varige minder.

Vi er i skjulene fra ca. 17.00 til klokken 07.00 den følgende morgen. 14 timer kan synes som lang tid, men timerne går forbløffende hurtigt, både med fotografering og dæmpet, hyggelig fotosnak, men heldigvis er det tid til en lur i de mørkeste timer. Bjørnene er mest aktive om aftenen og sidst på morgenen, og det gælder om at være klar, for pludselig er det tid til en tur op i et træ, en brydekamp eller op på bagbenene i tre meters højde for at overskue landskabet. Nogle bjørne trasker forbi skjulet på få meters afstand, andre er mere sky og holder sig i periferien. Derfor er der både brug for mellemteler og de “lange rør”.

Ikke én nat er ens i bjørneland. Det gælder om at være på dupperne og måske sove lidt på skift, for pludselig lister jærven forbi, eller også kommer ulveflokken snigende som tyste, grå skygger.

At fotografere rovdyr fra skjul er ingen kunst, men at skabe gode billeder som hæver sig over gennemsnittet kræver sin fotograf, især i kampen mod søvnen ud på de små timer. Heldigvis er der i skjulet god tid til at vurderer baggrund og lys, tjekke eksponering, lukketid og komposition, så småfejlene kan rettes til næste motiv.

Kl. 17.00 - 08.00: Tjur. Tjuren går til overnatning nær spillepladsen, så derfor gælder det om at være på plads i skjulet og afvent gryet.

Kl. 04.00 - 08.00: Urfugl  Urfuglene kommer flyvende til dansepladsen ved daggry, hvor vi er klar.

Fotografering af tjur og urfugl
Parringstiden for nordens største hønsefugle, nemlig tjur og urfugl, kulminere i Finland omkring månedsskiftet april - maj.

Den imponerende tjurhane spankulerer stolt og kamplysten rundt på arenaen med strittende strubeskæg og sære ”knæklyde” i håb om at charmere de camouflagebrune hunner, der indfinder sig hos de mest prangende hanner. Tjurerne overnatter nær spillepladsen, så derfor indtager vi skjulene først på aftenen, så vi er klar til at opleve det flotte skuespil i morgentimerne.

Urfuglene kommer i morgengryet flyvende til dansepladsen på det åbne område i myren. Urkokkene opføre spektakulære og akrobatiske kampe og luftdueller i håb om hunnernes gunst. Samtidig synger de med en forunderlig boblende og hvislende lyd som høres inden det gryr. En lyd, der for sarte sjæle let kan sætte fantasien i sving i troen på, at der er troldtøj på færde i tajgaen.

Iso og lukketid kommer på prøve i morgentimerne, men det fortæller Lars meget mere om på workshoppen: Need for Speed.

Dag 3-5: Workshops og fotografering af rovdyr og fugle
De følgende dage er programmet planlagt som følger:

KL. 07.00: Rovdyrholdet afhentes.

Kl. 08.00: Tjur- og urfugleholdene afhentes.
Morgenmad ved ankomst til centeret, hvor vi får en livlig snak om nattens og morgenens hændelser og deler erfaringer. Efter morgenmaden er der individuel tid og fri fotoleg i området.

Kl. 14.00-15.00: Workshop med jeres rejseleder Lars Gejl. Vi mødes i opholdsstuen og gennemgår vores nye billeder. Lars giver konstruktiv kritik og giver råd og vejledning i bedre teknik, komposition, eksponering, brug af baggrund etc., så alle er endnu bedre forberedt til de følgende nætter og morgener i skjulene.

Kl. 15.00 - 15.30: Aftensmad.

Kl. 16.00: De tre grupper fordeles igen således, at alle deltagere får mulighed for to nætter hos tjur, en nat hos rovdyrene og en morgen hos urfuglene. Ønsker nogen en anden fordeling kan der byttes individuelt og efter ønsker.
Vi indtager atter skjulene med fotogrej, proviant, kaffe og drikkelse, og med spændt forventning til nætter og morgener, som aldrig er ens.

Kl. 17.00 – 07.00: Rovdyr
Kl. 17.00 - 08.00: Tjur
Kl. 04.00 - 08.00: Urfugl

Dag 6: Hjemrejsedag
Efter vores sidste intense nat afhentes vi atter af guiden og fortsætter tilbage til centeret og til velfortjent morgenmad.

Det anbefales at kufferten er pakket i forvejen, så alle kan nå at få morgenmad inden afgangen fra centeret.

Efter morgenmaden tager vi afsked med Kari og personalet, hvorefter der er afgang fra Boreal Wildlife Center mod Kaajani og lufthavnen, hvor vi flyver via Helsinki med ankomst til København først på aftenen.

Rejsedatoer 2020

Dato Pris fra
19. apr. -
24. apr.
6 dage
13.995 DKK
Udsolgt

Rejsedatoer 2022

Dato Pris fra
24. apr. -
29. apr.
6 dage
15.195 DKK
Få tilbud