Africa Tours CSS Sprite


Fotoekspedition til Namibias højdepunkter

Dag 1: Afrejse fra Danmark
Vi flyver fra København mod Namibia med flyskifte undervejs. På flyveturen serveres gratis måltider med drikkevarer.

Dag 2: Ankomst til Windhoek. Til Kalahariørkenen og Bagatelle Game Ranch
Vi lander i lufthavnen nær Windhoek om formiddagen og kører ind til centrum, hvor vi stopper ved en god restaurant og køber frokost. Windhoek er Namibias hovedstad, hvor der bor godt 300.000 af Namibias ca. 2 millioner indbyggere. Byen ligger omtrent midt i Namibia og er en lille oase, der er kendt for sin rige flora. I modsætning til resten af landet er Windhoek beriget med rigelige mængder regn, da den ligger omkranset af en bjergkæde. Indtil udgangen af 2. verdenskrig var Namibia en tysk koloni, hvilket landet og ikke mindst Windhoek stadig bærer præg af.

Efter frokosten fortsætter vi mod syd og Kalahariørkenen, der i Namibia-delen helt overvejende består af privat land. Undervejs gør vi et stop, for bl.a. at proviantere drikkevarer o.l. til de næste par dage. I takt med at vi nærmer os vores destination, dukker klassiske Kalahari-landskaber med parallelle røde sandklitter op, som prydes af gamle krogede Camelthorn akacietræer og med smukt gyldent græs i lavningerne mellem klitterne. Når vi er fremme på vores camp, der ligger i lavningen mellem to klitrækker, er der tid til at slappe af og nyde omgivelserne, evt. med en tiltrængt gåtur for at strække benene og tage de første Kalahari-motiver. Alt imens bliver vores medbragte telte rejst og forberedelserne til aftensmaden går i gang. Når vi har nydt turens første ørken-solnedgang og spist aftensmad under åben himmel, så er det ved at være tid for en god nats søvn efter den lange rejse, og før de næste mange dages spændende oplevelser.

Vi overnatter i vores medbragte telte på campingpladsen på Bagatelle Kalahari Game Ranch med aftensmad i det fri inkluderet.

Dag 3: Hel dag Kalahariørkenen omkring Bagatelle Game Ranch
Vi har hele dagen til at nyde landskabet og dyrene i Kalahariørkenen, der ikke findes meget smukkere end netop her. I de kølige morgentimer og ud på de sene eftermiddagstimer tager vi på såkaldte game drives i reservatet og nyder godt af det bløde lys og de gyldne farver, når solen står lavt på himmelen. Disse to game drives foregår i stedets åbne firehjulstrækkere, og på eftermiddagens tur slutter vi af med en drink (Sundowner) i klitterne, mens vi beundrer og fotograferer solnedgangen over Kalahari.

Bagatelle Kalahari Game Ranch er ét blandt en række dyrerige reservater i Kalahariørkenen i Namibias sydøstlige del. Reservatet rummer ingen store rovdyr, men har ellers flertallet af de dyr, der klassisk hører til i denne vidtstrakte ørken. Kalahari er den mest dyrerige af Afrikas ørkner, hvilket skyldes, at den er knap så tør og der derfor findes mere vegetation, selvom denne er noget mere sparsom end på savannen. I området kan vi bl.a. at se giraf, zebra, gnu, gemsbok, springbuk, stor kudu samt struds og en lang række andre ørkentilpassede fugle. Desuden kan vi med lidt held også se den store eland antilope, den charmerende surikat og den lille øreræv.

Efter morgenens game drive og morgenmåltid vil Lars arrangere den første foto-workshop med filosofien bag det perfekte ”skud”, tjek af deltagernes grej og tips til landskabsfotografering og begrebet Point and Shoot, så kameraerne er indstillet til eftermiddagens og de følgende dages safarier og de fantastiske motiver, der venter os.
Timerne midt på dagen giver tid til individuel afslapning med en god bog, fuglekigning eller måske en tiltrængt middagslur – og selvfølgelig en frokost. Der er også mulighed for at besøge den nærliggende lodge, hvor der bl.a. findes en café/bar og swimmingpool.

Efter aftensmaden, og hvis forhold, tid og motiver tillader det, vil Lars afholde dagens anden workshop. Vi kigger opad og kaster os ud i den ædle kunst at fotografere stjerner. Stativ eller beanbag, høj ISO og lange lukketider samt et malerisk træ i forgrunden er nogle af de ingredienser, der kan skabe et uforglemmeligt motiv fra den afrikanske nat. Vi har tillige mulighed for, mod bestilling og betaling på stedet, at besøge ranchens lille men moderne stjerneobservatorium, samt at komme med på et night game drive, hvor vi i reservatets biler og med kraftige projektører vil søge efter nogle af ørkenens nataktive dyr.

Alle måltider er inkluderet denne dag, hvor der igen overnattes på campingpladsen på Bagatelle Kalahari Game Ranch.

Dag 4: Gåtur i Kalahari med lokale Bushmen. Til Namibørkenen ved Sesriem
Efter en tidlig morgenmad skal vi på en spændende ”Bushman Walk” i naturen omkring vores camp, hvor nogle af områdets lokale beboere, der tilhør San-folket, vil fortælle om det traditionelle liv som jæger-samler samfund i Kalahariørkenen. Vi medbringer en lokal engelsktalende tolk, idet vores værter på gåturen taler det mærkværdige klik-sprog, der betragtes som en slags ur-sprog, som stadig er udbredt i flere store områder af Namibia og enkelte andre lande i Afrika.

Herefter går turen mod vest og Namibørkenen ved Sesriem. Undervejs er der mulighed for at proviantere f.eks. drikkevarer i et velassorteret supermarked, inden vi spiser picnic frokost på et naturskønt sted langs ruten. Fremme på destinationen skal vi på en kort vandretur i den flade ørken på kanten af nationalparken, alt imens vores telte bliver sat op for os og forberedelserne til aftensmaden går i gang. Vi har adgang til glimrende toilet- og badefaciliteter ligesom til en lille butik, en hyggelig bar samt en nærliggende swimmingpool.

Inden vi for alvor bevæger os ud i Namibørkenens storslåede widescreen-panorama, afholder Lars en workshop i landskabsfotografering med fokus på at opnå skønhed i kompositionen. Via tips om forgrund-, mellem- og baggrund, hovedmotiv, bimotiv og perspektiv fordelt over Det Gyldne Snit, bliver alle oprustet til at indfange et klassisk og velfungerende landskabsmotiv.

Alle måltider er inkluderet og der overnattes i vores mobile teltcamp på campingpladsen i Sesriem.

Dag 5: Hel dag i Namibørkenen med Deadvlei, Sossusvlei og Elim Dunes
Vi har hele dagen til at udforske Namibørkenen, der er selve indbegrebet af Namibias skønhed, og intet sted er mere berømt for landets storslåede ørkenlandskaber end Sossusvlei og Deadvlei. Her tårner de gigantiske klitter sig op i smukke røde og gyldne farver. Især omkring solopgang og -nedgang er det et skue uden sidestykke, når lys og skygger spiller med i farvesymfonien.

Namibørkenen er verdens ældste ørken og rummer de højeste klitter på op mod 400 meter. En af de allerhøjeste og flotteste af disse er Big Daddy på ca. 325 meter. Den ligger lige ved siden af Deadvlei, der med sin hvide udtørrede flade og mørke spøgelsesagtige udgåede træer danner en forgrund af en anden verden. Det er muligt at bestige Big Daddy, men da det foregår i løst sand med to skridt frem og ét tilbage skal man have god tid, rimelig fysik og en god portion stædighed for at kaste sig ud i dette. I området omkring Sossusvlei er der mere vegetation og de fleste træer er i live, så her ses der tillige lidt fugle og enkelte større dyr blandt klitterne.

Namibørkenen i almindelighed og sandklitterne omkring Sossusvlei og Deadvlei i særdeleshed er et ekstremt tørt område. Her er kun ganske lidt vegetation, og størstedelen af de sparsomme dråber der tilføres kommer fra tåge, som driver ind over området fra Atlanterhavskysten. Dyrelivet er derfor også yderst sparsomt, men alligevel ses her enkelte dyr, som på imponerende vis er tilpasset de tørre omgivelser. Det er især et fantastisk syn at se de store og smukke gemsboks, når de i små rækker vandrer gennem klitterne. Her ses også springbukke, mens det mest markante islæt på fuglesiden vel nok er strudsen, der også trives i det tørre miljø.

Vi starter dagen meget tidligt, hvilket vil sige i god tid før solopgang. Inden vi forlader campen kan vi nå en kop varm te eller kaffe og måske en kiks e.l. Herefter kører vi de ca. 60 km ind i ørkenen mellem de tiltagende høje klitter til vores første stop denne morgen, nemlig ved Deadvlei. Vi går de sidste få hundrede meter derind, så vi kan nå at udvælge motiver og være på plads omkring solopgang i dette helt unikke og fotogene sted. Vi giver os god tid herinde, så vi kan nyde det første blodrøde lys, der rammer toppen af klitterne og langsomt ruller ned mod bunden af Deadvlei, mens det tiltager i intensitet og til sidst rammer den gamle krakelerede søbund med fuld styrke.

Herefter er det blevet tid til at spise vores medbragte morgenmad, inden vi fortsætter den korte tur helt ind til bunden af den meget lange lavning ved Sossusvlei. Her tager vi os også god tid til at se os omkring blandt klitterne, her hvor der er lidt mere vegetation, og hvor vi med lidt helt kan få billeder af nogle gemsboks eller strudse der forcerer det røde sand.

Vi returnerer til vores lejr for frokost og en middagspause, hvor vi holder workshop med konstruktiv kritik af morgenens motiver og resultater. Midt på eftermiddagen er der workshop i fuglefotografering, hvor vi med tørt brød tiltrækker de lokale glansstære og væverfugle, og hvor vi lærer at beherske fuglefotografering i vinklerne frø-, mellem- og fugleperspektiv.

Sidst på eftermiddagen kører vi til de nærliggende Elim Dunes. Planen er, at vi skal bestige de omkring 100 meter høje klitter, så vi kan beundre solnedgangen over Namibørkenen fra toppen af klitterne. På hjemvejen i det tiltagende mørke oplever vi ørkenen vågne i form af hundredvis af gøende gekkoer, som kalder fra mundingen af deres huler i sandet, og med lidt held kan vi liste os tæt på og få et foto i skæret fra pandelampen.

Alle måltider er inkluderet på denne dag med overnatning i vores mobile teltcamp i Sesriem.

Dag 6: Solopgang ved Dune 45. Gennem Namib Naukluft Park til Swakopmund
Vi står ligeså tidligt op som på gårsdagens program og med samme rytme. Målet denne morgen er den berømte klit der hedder Dune 45, og som vi passerede på vej ind og ud af ørkenen i går – 45 km fra indgangen til parken, så deraf navnet. Det er et af de mest berømte steder at se solopgangen, hvilket lige præcis er vores plan. Vi regner med at være fremme ved Dune 45 ca. 45 minutter før solopgang og går straks i gang med at bestige den ca. 80 meter høje klit. Forceringen foregår i gåsegang og tager ca. 20 minutter. På toppen af klitryggen fordeler vi os med udsigt over ørkenen. I den kølige natteluft og den intense stilhed afventer vi som de andre ørkendyr solens livgivende stråler. Ørkenens storhed sætter livet i perspektiv og sceneriet i det tiltagende lys er mageløst. Hvis ikke du er til landskabsbilleder, så bliver du det denne morgen, hvor der bliver brug for både lange-, mellemkorte- og vidvinkel-optikker. Når solopgangen er blevet til tidlig morgen og skyggerne er krøbet tilbage i deres skjul, nedstiger vi i uorden til fuglefotografering eller souvenir-indsamling på ørkengulvet, hvor sorte flade småsten af vind og sand har fået mejslet de fineste rynker, som viser vindretningen i Namibørkenen. Når sulten for alvor melder sig, returnerer vi til campen for et solidt morgenmåltid, mens teltene bliver pakket sammen.

Om formiddagen sætter vi kursen mod nordvest og Namibias Atlanterhavskyst. Første stop på turen bliver en pause i Solitaire, hvor vi kan købe en kop kaffe eller te og ikke mindst et stykke æbletærte, som den lille flækkes bager er vidt berømt for. Det er også et godt sted at få gode billeder af de små jordlevende egern, der er yderst almindelige og nærgående netop her, samt flere forskellige fuglearter. Fra Solitaire krydser vi tværs gennem Namub Naukluft Park, der er Afrikas største og en af verdens største nationalparker på ca. 50.000 km2. Undervejs stopper vi for at spise en picnic frokost på et smukt sted. Vi gør også holdt når vi krydser solens sydlige/Stenbukkens vendekreds samt på et sted, hvor nogle af de nordligst forekommende og meget fotogene pilekoggertræer kan ses. På hele dagens rute skal vi holde øje med den sjældne Hartman´s bjergzebra, der sammen med gemsbok, springbuk og struds er blandt de få større dyr, der lever i den barske og næsten månelandskabsagtige natur.

Sidst på dagen ankommer vi til Swakopmund ved Atlanterhavet og indlogerer os på vores dejlige hotel, hvor vi skal bo for de næste tre overnatninger. Om aftenen går vi en tur ud i byen og finder et hyggeligt sted at spise aftensmad.

Morgenmad og frokost er inkluderet denne dag. Overnatning på Bon Hotel (eller tilsvarende).

Dag 7: Sejltur på Walvis Bay og 4x4 køretur til Sandwich Harbour
Vi har to hele dage i og omkring Swakopmund, der ligger helt ud til Atlanterhavet og blev grundlagt i 1892 som primært havneby for kolonien Tysk Sydvestafrika. Byen bærer stadig præg af at have været under tysk herredømme indtil slutningen af 2. verdenskrig. Den ligger omkranset af ørken og Atlanterhavet. Til trods for sine kun 15 mm regn om året syner Swakopmund relativt frodig. Benguela-strømmen bringer fugtighed til byen i form af tåge ind over området, og den har en behagelig temperatur mellem 15 og 25 grader.

Byen Walvis Bay (Hvalfiskebugten), som vi skal sejle fra denne morgen, ligger ved bugten af samme navn ca. 40 km syd for Swakopmund. Den har et stort havneområde samt et fantastisk fugleliv i omgivelserne. Det er herfra man sejler ud på de populære delfin- eller fisketure. Delfinerne kommer ofte helt ind til kysten, hvor der også lever en del pelssæler, og især ved lavvande kan store flokke af flamingoer og pelikaner ses. Både Walvis Bay og nærliggende Sandwich Harbour, som vi skal besøge i eftermiddag, samt de omkringliggende laguner og saltindvindingsdamme udgør et fredet og internationalt beskyttet vådområde, som er et af de vigtigste på den afrikanske sydvestkyst. Mange arter af vadefugle fra den nordlige halvkugle holder vinterferie her, sammen med størstedelen af flamingoerne fra store dele af det sydlige Afrika. Området huser flere sjældne og endemiske fuglearter, bl.a. den sjældne Damaraterne, der yngler på Skeletkystens grusede strande, samt sort strandskade. Inden dagens udflugter, hvor der i den grad bliver brug for friske batterier og plads på memorykortene, afholder Lars en workshop, så deltagerne får styr på teknikkerne bag actionfoto og panorering.

Efter morgenmaden kører vi til Walvis Bay, hvor vores båd venter i havnen. De næste timer sejler vi rundt i området nær havnen og prøver at spotte nogle af de delfiner, der ofte søger tæt mod kysten netop her, hvor det dybe vand kommer tæt ved kysten. Der lever flere forskellige arter af delfiner langs Namibias kyst, og med lidt held kan vi også få øje på hvaler. Pelssæler er her masser af såvel i vandet som på kysten og molerne omkring havnen, og fuglelivet er imponerende. Inden vi stiger fra borde får vi serveret et let måltid med drikkevarer.

Vi får lidt tid i land på havnefronten, hvor der f.eks. kan købes en kop kaffe e.l. Frokost er der næppe behov for, da vi på vores næste aktivitet igen får serveret et let måltid med drikkevarer. I stærke firehjulstrukne biler følger vi kysten og ørkenen mod syd til Sandwich Harbour og den store lavvandede lagune her. Hele området langs kysten og i lagunen har et ekstremt rigt fugleliv, der i vores vinterhalvår (Namibias sommerhalvår) suppleres med masser af trækfugle fra nord.

Ud på eftermiddagen returnerer vi til Walvis Bay efter en yderst spektakulær køretur, og vi kører tilbage til Swakopmund i vores egen safari-truck. Om aftenen finder vi en god restaurant, hvor vi kan nyde aftensmaden efter en meget oplevelsesrig og actionmættet dag.

Morgenmad og let frokost er inkluderet. Overnatning på Bon Hotel (eller tilsvarende).

Dag 8: 4x4 safari i Namibørkenen og halv dag på egen hånd i Swakopmund
I dag skal vi på endnu en spændende ekskursion, når vi i skræddersyede firehjulstrukne køretøjer tager ind i ørkenen bag Atlanterhavskysten. I selskab med en meget lokalkendt guide skal vi på udkig efter nogle af ørkenens mange spændende smådyr, der kræver et stort lokalkendskab at finde. Vi vil være på udkig efter en række ørkenspecialister som kamæleoner, firben, slanger, biller, edderkopper, skorpioner og mange andre smådyr, der har en fascinerende naturhistorie og tilpasning til det ekstreme ørkenklima. Vi vil selvfølgelig også holde øje med nogle af de fugle og pattedyr, der måtte dukke op på vores vej gennem klitterne og den sparsomme vegetation. Inden vores krible-krablesafari afholder Lars endnu en workshop. Denne gang i makrofotografering, så vi er klar til at komme tæt på nogle af sandets mange og meget mindre beboere, som kun er fremme om natten og i de tidligste morgentimer.

Eftermiddagen er afsat til tid på egen hånd, hvor det er god mulighed for selv at vandre rundt i Swakopmund og indsnuse byens tysk inspirerede atmosfære, finde et dejligt sted at spise frokost f.eks. ved stranden eller gøre lidt lokale indkøb. Det er også muligt at tilkøbe en eftermiddagsaktivitet, hvilket rejselederen og hotellets reception gerne er behjælpelige med. Turens program har dog inkluderet alle de bedste naturaktiviteter i området, men er man til adrenalin-fremmende aktiviteter, så er mulighederne mange netop her i Swakopmund på kanten af ørkenen!

Aftensmaden kan spises individuelt, men hvis der er stemning for det, kan vi også bestille bord på en god restaurant, hvor vi kan mødes og spise sammen.

Morgenmad er inkluderet denne dag. Overnatning på Bon Hotel (eller tilsvarende).

Dag 9: Langs kysten til Cape Cross Seal Reserve
Vi tager god tid til morgenmaden i de komfortable omgivelser, inden begiver os mod nord for de næste fem dage, hvor vi skal bo på i vores mere primitive men dog rummelige mobile telte, og på campingpladser med rigtig gode faciliteter.

Dagens kørsel er relativt kort og går langs kysten, der bliver mere og mere øde i takt med at vi lægger Swakopmund bag os. Vi holder især øje med fuglelivet på denne strækning, der fører op langs det der kaldes Skeleton Coast, opkaldt efter de mange skibsvrag der ses, men tidligere også de mange hvalskeletter fra hvalfangsten, der historisk var meget udbredt i området.

Vi er fremme på vores campingplads i god tid til frokost og et lille hvil. Herefter begiver vi os ned til den gigantiske koloni af pelssæler her ved Cape Cross, hvor vi har hele eftermiddagen til at opleve det fantastiske men også noget ildelugtende skue. At skabe orden i kaos og skabe enkle udtryksfulde motiver er en udfordring for alle fotografer, og at gøre det midt i verdens største koloni af pelssæler med op mod 100.000 dyr er lidt af en kunst. Det er her en af grundpillerne i al fotografering komme på prøve, nemlig tålmodighed. Lugten af fordærvet fisk, sællort, sælernes brægende lyde, slåskampe, bølgerne der hamrer ind mod kysten med surfende sæler på toppen, skarvflokke og den uendelige horisont over Atlanterhavet gør Cape Cross til en totaloplevelse. Dagens fotografiske udfordring er simpel: Keep it simple!

Med lidt held kan vi også se skaberaksjakaler eller brune hyæner luske rundt i området på lur efter koloniens svage individer, men de går bestemt heller ikke af vejen for et ådsel. Luften svirrer ofte med havfugle, der ligesom pelssælerne nyder godt af det nærings- og fiskerige hav. Stedet er i øvrigt opkaldt efter de stenkors, som blev rejst af den portugisiske søfarer og opdagelsesrejsende Diego Cao, som allerede i 1485 satte sine ben på kysten.

Alle måltider er inkluderet og der overnattes i vores mobile teltcamp på campingpladsen ved Cape Cross Lodge.

Dag 10: Til Twyfelfontein og besøg ved klippeudskæringerne
Vi forlader Cape Cross tidligt og kører yderligere et stykke langs Skeleton Coast, inden vi drejer ind i landet og fortsætter mod øst med kurs mod Twyfelfontein. På denne strækning kan vi nyde og fotografere det helt fantastiske landskab, der konstant ændrer form og farve jo længere ind vi kommer. Vi skal også holde øje med de spredte Welwitschia planter (kaldet ørkenblad på dansk), der findes i dette område, og vi gør holdt ved nogle af dem. Disse besynderlige planter, der måske mest af alt ligner en bunke haveaffald, består kun af to meget lange blade, der fortsat vokser i længden og visner i spidsen. De ældste af dem er op til ca. 2.000 år gamle, hvilket gør dem til verdens ældste ikke forveddede planter. Vi er fremme på vores overnatningssted ved Goantagab floden i tide til frokost, mens vi om eftermiddagen kører til Twyfelfontein, hvor vi skal på en guidet rundvisning.

Området omkring Twyfelfontein er især kendt for de 2.000 til 6.000 år gamle klippeudskæringer på sandstensklipperne, der er lavet af forfædre til jæger/samler-folket San. Med mere end 5.000 stk. af disse er de så mangfoldige og samtidig enestående, at UNESCO i 2007 optog dem på listen over verdensarv, hvilket i øvrigt var det første sted i Namibia på denne liste. Mange af de fineste udskæringer forestiller dyr som f.eks. næsehorn, elefanter, giraffer og løver, men der er også mange af dyrespor samt af mennesker. Der findes et fint lille formidlingscenter, der er opført ved de mest kendte udskæringer med støtte fra UNESCO. Twyfelfontein betyder ”den usikre kilde”. Navnet skyldes, at der i det ellers ekstremt tørre område fandtes en vigtig livgivende kilde, der efterhånden blev mere og mere upålidelig. Dette medførte, at størstedelen af den lokale befolkning til sidst forlod området.

Trods det tørre klima findes der et spredt dyreliv i de meget smukke omgivelser omkring Twyfelfontein, der domineres af tørre grus- og stensletter samt klippelandskaber i rødbrune farver. De dyr der oftest ses er meget tørketolerante antiloper som springbuk, gemsbok og stor kudu samt struds, men det hænder også at her ses elefanter, der har tilpasset sig det tørre ørkenmiljø hér, hvor vandressourcerne er yderst sparsomme.

Vores campingplads, Medisa Camp nær Twyfelfontein, ligger midt i Namibias bush lige ned til Goantagab floden, som på denne årstid snor sig som et knastørt flodleje et stenkast fra vores telte. Fuglelivet er rigt og det tørre sand på flodbunden indbyder til en spændende sportur, der vil afsløre hvilke dyrearter, som lever i området. Er vi heldige kan vi se sporene og efterladenskaberne efter de lokale ørkenelefanter – eller sågar se dyrene. Et ekstra plus ved campen er den lille hyggelige bar, som serverer kølige forfriskninger, samt den nærliggende swimmingpool.

Alle måltider er inkluderet på denne dag.

Dag 11: Via Petrified Forest og Himba landsby til Etosha National Park
Dagens rute er relativt lang men spændende og oplevelsesrig. Den går gennem Damaraland og har den dyrerige Etosha National Park mod nordøst som destination. Kort efter at vi har forladt Twyfelfontein gør vi det første stop ved Petrified Forest. Her skal vi se den 260 mio. år gamle forstenede skov, der vidner om en noget mere frodig om end ret fjern fortid, da alle kontinenterne var samlet i et superkontinent kaldet Pangæa.

Damaraland er et stort og barskt terræn, som flyder sammen med Kaokoland i nord, der grænser op til Angola. Områderne betegnes ofte som et af det sydlige Afrikas sidste vilde naturområder. Det er et stort område med betagende smukke bjerg-scenerier. Bjergkæder bliver afskåret af brede sletter, som munder ud i sandede og tilgroede flodsenge og varme, tørre dale. Det er her, man møder det semi-nomadiske Himba-folk. De er kendetegnet ved deres stolte, men venlige statur og deres kvinder er kendt for at forstærke deres skønhed gennem ekstravagante frisurer og traditionelle klædedragter. Derudover smører kvinderne sig ind i gedefedt og okker. Himba-folket har formået at holde godt fast i deres gamle kultur og levevis.

På vej mod Etosha besøger vi en Himba-landsby, hvor vi mod køb af lidt af deres håndarbejde – eller mod et mindre kontant beløb – kan få lov at tage billeder af dem, og måske især de meget fotogene og traditionelt klædte kvinder. Lars har forud for dagens portrætfoto-shoot afholdt en workshop i netop portrætfotografering med brug af fill-in flash/udfyldningsblitz, så vi belyser med det naturlige lys og bløder skyggerne op med et minimalt pift fra blitzen. Resultatet er velbelyste portrætter uden sort baggrund samt skygge-modellering i ansigtet og et glimt i øjet på vores noget mørke modeller, som især i det hårde lys midt på dagen, let bliver underbelyste.

Ud på eftermiddagen kører vi ind i Etosha National Park, hvor vi kan nyde det første game drive på vej til vores campingplads ved Okaukuejo Rest Camp med det berømte vandhul.

Vi har inkluderet alle måltider på denne dag, hvor overnatning foregår i vores mobile telte på Okaukuejo campingpladsen. Her findes et stort udvalg af faciliteter, der bl.a. omfatter en velassorteret butik, en restaurant med café og bar, en stor swimmingpool og selvfølgelig gode toilet- og baderum.

Den vigtigste ”facilitet” er dog nok vandhullet med gode siddepladser på hele den ene side. Det er oplyst af projektører om natten, og mange forskellige dyr kommer for at drikke og bade. Blandt de mest berømte gæster må det sorte/spidssnudede næsehorn nok fremhæves, da der næppe findes bedre sted på hele kontinentet at se dette sjældne og ikoniske dyr. Elefanter og giraffer kommer hyppigt forbi, mens det heller ikke er sjældent, at der dukker løver op, for blot at nævne nogle få men store eksempler. At sidde på rad og række langs- og bag stengærdet ved det oplyste vandhul er en intens oplevelse. Vandet bliver pumpet op fra naturlige kilder i undergrundens kalksten og dyrene valfarter døgnet rundt til dammen, især her i slutningen af tørtiden, hvor fordampningen er på sit højeste. At se de forskellige dyrearter kommer ud af mørket mens sandhønsene sværmer om vandhullet for at drikke og lade brystfjerene absorbere den livgivende væske, der fragtes hjem til kyllingerne i reden i det gloende sand, er en andægtig oplevelse. Kameraerne ligger klar på vores medbragte beanbags, eller sidder på stativet, og vi snakker fotosnak, kigger billeder, eksperimenterer med ISO og lange lukkertider, måske med en kølig øl ved fødderne, alt i mens vi bare fornemmer og bliver underholdt af naturens aldrig svigtende totalteater.

Der er i øvrigt mulighed for at tage på natsafari i nationalparkens biler på denne og de to næste aftener, hvilket skal bestilles og betales på stedet.

Dag 12: Morgen og eftermiddags safari i Etosha
I dag skal vi på to game drives når lyset er bedst, temperaturen er mest behagelig og dyrene dermed er mest aktive i Etosha, nemlig i de tidlige morgentimer og igen ud på eftermiddagen frem mod solnedgang. Midt på dagen opholder vi os på Okaukuejo Rest Camp, hvor vandhullet nok tiltrækker mest opmærksomhed, men hvor der også er mulighed for et tiltrængt hvil og måske en svalende tur i swimmingpoolen. Vi skal selvfølgelig også have frokost i middagstimerne, hvor der er gode muligheder for at proviantere drikkevarer m.m.

Etosha nationalparken og de omkringliggende private reservater er uden tvivl Namibias fineste når det gælder klassisk safari blandt store vilde dyr. Især i slutningen af tørtiden, når det bliver meget varmt og vandressourcerne svinder, er de få permanente vandhuller en sand magnet for dyrelivet. På denne årstid mellem august og oktober rangerer Etosha blandt hele kontinentets bedste safariparker. Det er endda ikke nødvendigt at køre ret meget rundt og søge efter dyrene, da et langt ophold ved et af de mange gode vandhuller ofte er mindst lige så givtigt, idet de fleste dyr automatisk søger hertil.

Der ses mange store dyr i Etosha. Mest kendt er parken nok for de relativt let synlige sorte/spidssnudede næsehorn, der ellers er sjældne og desværre truet af udryddelse på grund af krybskytteri mange steder, men her findes også en lille bestand af hvide/bredsnudede næsehorn. Springbuk og gemsbok er de mest almindelige større dyr i parken. Disse to meget tørketolerante arter ses næsten overalt, men der findes også mange zebraer, gnuer, røde koantiloper samt impalaer, der hører til den sorthovede variant. Elefanter er meget almindelige omkring de fleste vandhuller, hvor der også ofte ses giraffer, løver, hyæner og sjakaler. Der findes en god bestand af leopard og gepard, men dem skal man oftest søge mere aktivt efter for at se. Da Etosha i hele den tørre tid ikke har ret meget vand findes her til gengæld ingen flodheste og bøfler, da de begge er afhængige af større områder med ferskvand.

Fuglelivet er fantastisk hele året. I den regnfulde tid er de spredt ud overalt og bl.a. titusinder af flamingoer og vadefugle kommer hertil langvejs fra. I den tørre årstid er her færre fugle, men de til gengæld meget koncentreret omkring vandhullerne og dermed let synlige som f.eks. de mange strudse og rovfugle.

Etosha nationalparken er opkaldt efter Etosha Pan, der dækker omkring en fjerdedel af det samlede areal. Denne store og helt åbne flade er i regntiden en lavvandet sø, men i tørtiden fordamper næsten alt vandet og den forvandles til en gigantisk kridhvid flade, der nærmest må betegnes som en salt-ørken. Nationalparken dækker et areal på næsten 23.000 km2, hvortil kommer de store omkransende private reservater på yderligere nogle tusinde km2. Området er dermed blandt Afrikas største beskyttede naturarealer.

Inden aftenens seance ved vandhullet, eller det selvbetalte night game drive, holder Lars workshop om fotografering i halvmørke og med kunstlys, og vi ser et udvalg af deltagernes billeder. Der gives individuel, konstruktiv billedkritik, så alle er klar til at forevige nattens hændelser og få de bedst mulige skud og minder med sig hjem fra vandhullet i Okaukuejo.

Dagen er med fuldpension og overnatning i vores mobile teltcamp på Okaukuejo Rest Camp.

Dag 13: På heldags safari i Etosha
I dag kører vi på heldagsekskursion i Etosha. Fra de helt tidlige morgentimer og frem til sidst på formiddagen kører vi langs Etosha Pan mod Halali og lægger vejen forbi en række gode vandhuller undervejs.

Midt på dagen holder vi en længere pause på Halali Rest Camp. Her er der rig mulighed for at slappe lidt af, køle sig af i swimmingpoolen og købe frokost i restauranten, men nok især for at sidde ved det ofte meget aktive nærliggende vandhul og se (og fotografere), hvad der dukker op i løbet af dagens varme timer.

Ud på eftermiddagen kører vi tilbage mod Okaukuejo med game drive langs Etosha Pan og via nogle flere vandhuller under vejs. Tilbage på vores camp skal vi selvfølgelig have aftensmad, mens resten af aftenen og måske natten kan tilbringes ved vandhullet.

Denne dag er morgen- og aftensmad inkluderet. Overnatning foregår i vores mobile telte på Okaukuejos campingplads.

Dag 14: Via dinosaur fodspor til Erindi Private Game Reserve for natsafari
Vi står tidligt op og spiser morgenmad før solopgang, mens vores telte bliver pakket sammen. Omkring solopgang kører vi game drive ud af Etosha, hvorefter vi stiler direkte mod en privat farm nogle timers kørsel mod syd. Fremme ved Otjihaenamaparero får vi en kort guidet rundvisning i området, hvor der kan ses ca. 200 mio. år gamle fodspor af to forskellige dinosaur arter, inden vi kører et relativt kort stræk til det private Erindi reservat. Her indlogerer vi os i de komfortable hytter ned til et spændende vandhul. Vores picnic frokost spises under vejs på dagens rute.

Det godt 70.000 hektar store Erindi vildtreservat er det perfekte sted at slutte vores lange og meget oplevelsesrige safari i Namibias fantastiske natur. Stedet byder på en spektakulær natur og et imponerende dyreliv. Her findes en relativt tæt bestand af groft sagt alle de pattedyr, som man kan håbe på at se på en safari i Namibia. Især elefanter, giraffer og flodheste springer i øjnene sammen med de mange store rovdyr som løve, leopard, gepard, plettet hyæne og den yderst sjældne afrikanske vildhund, men her findes også mange spændende mindre rovdyr samt krokodiller. Dertil kommer et væld af antiloper og et yderst rigt fugleliv, repræsenteret af bl.a. mange rovfugle samt et stort udbud af farvestrålende arter som f.eks. papegøjer, næsehornsfugle, biædere, ellekrager og solfugle.

Sidst på eftermiddagen er der afsat tid til fotografering af de dyr, der måtte indfinde sig ved vandhullet lige foran hytterne. Efter solnedgang nyder vi det sidste aftensmåltid i Namibias bush, men dagens program er dog ikke nødvendigvis slut. Den uforstyrrede stjernehimmel kan nydes og fotograferes en sidste gang, og for dem der har lyst, kan der tages på et night game i timerne op til midnat. Her køres der ud i natten med rutinerede og engelsktalende chauffører/guider bag rattet i reservatets åbne og firehjulstrukne biler, der er udstyret med kraftige projektører, som især bruges i søgen efter nogle af de nataktive dyr. Dette night game drive skal bestilles og betales på stedet og forudsætter selvfølgelig, at der er ledige pladser i bilerne.

Vi har fuldpension inkluderet denne dag, hvor overnatninger sker på Old Traders Lodge i hytter/chalets.

Dag 15: Safari i Erindi. Til Windhoek for Farewell Dinner
Tidligt om morgenen skal vi på det uigenkaldeligt sidste game drive på vores rejse. Vi har bestilt vores egne åbne firehjulstrukne biler med stedkendte chauffører/guider, som vil hjælpe os med at finde nogle af Erindis mange spændende dyr, der ofte er mest aktive netop i de kølige morgentimers bløde og gyldne lys.

Vi returnerer til vores hytter til et sidste morgenmåltid under åben himmel, hvorefter vi har lidt tid til at se og fotografere de dyr som måtte indfinde sig ved vandhullet, inden vi sidst på formiddagen tager af sted fra Erindi. Efter det første stræk mod syd gør vi holdt i byen Okahandja, hvor vi har pause og kan købe frokost, inden vi fortsætter til Windhoek. Vi er fremme ved hotellet ud på eftermiddagen. Her er det er tid til at sige farvel til vores safari-truck og personalet ”ombord”, der har været vores trofaste følgesvende de sidste to uger. Når vi har fået anvist vores værelser, er der god tid til at få vasket støvet af os, inden vi skal spise en dejlig Farewell Dinner. Når middagen er nydt og de mange minder fra turen genopfrisket, er det tid for vores sidste afrikanske nat – i denne omgang i hvert fald!

Morgenmad og aftensmad er inkluderet. Turens sidste overnatning er på Hotel Safari.

Dag 16: Morgen i Windhoek og start på hjemrejse
Efter morgenmaden og lidt tid til en kort gåtur omkring hotellet er der transfer til Windhoeks lufthavn, hvorfra der er afgang mod Danmark midt på dagen, og med flyskifte under vejs.

Morgenmad på hotellet er inkluderet, ligesom alle måltider med drikkevarer i flyene på vej mod Danmark.

Dag 17: Hjemkomst til Danmark
Vi ankommer til København først på dagen med mange gode minder om Namibia i hukommelsen, masser af gode billeder på hukommelseskortet samt ikke mindst rigere på erfaring med naturfotografering.

Rejsedatoer 2019

Dato Pris fra
20. sep. -
6. okt.
17 dage
30.700 DKK
Få tilbud