Africa Tours CSS Sprite


Etiopien - Safari på Afrikas tag

Dag 1: Afrejse fra Danmark
Der er afgang fra Danmark om eftermiddagen. Der flyves mod Etiopiens hovedstad Addis Ababa med flyskifte til Ethiopian Airlines i en europæisk lufthavn under vejs. Gratis måltider med drikkevarer serveres på flyveturen.

Dag 2: Ankomst til Addis Ababa. Klippekirken i Adadi Mariam, stelerne i Tiya og Rift Valley søer
Vi ankommer tidligt om morgenen til lufthavnen i den sydlige del af Addis Ababa, hvorfra vi kører direkte mod syd for turens første oplevelser. Vi starter med at besøge kirken i Adadi Mariam, hvor vi skal på en rundvisning med en lokal guide. Kirken er en af Etiopiens mange berømte kirker, der er skåret ud af klipperne i et stykke. Den er fra omkring det 12. århundrede, men er stadig i brug som en etiopisk ortodoks kirke. Et kort stykke mod syd gør vi endnu et stop for at se de mystiske steler i Tiya, der ligesom nogle af klippekirkerne er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. De fleste af de mere end 30 stensøjler, som er op til 3,9 meter høje, har fine udskårne dekorationer, der bl.a. forestiller sværd, men også en række gådefulde geometriske symboler. Det er ikke fastslået præcist hvornår stenene er opstillet og hvad udskæringerne betyder, men man regner dog med, at de er fra det 10. til det 15. århundrede, og er vel nok det fineste af denne type fortidsminder i hele Østafrika.

Fra Tiya krydser vi på tværs gennem Great Rift Valley, den store geologiske sprækkedannelse, der løber fra ca. 6.000 km fra Syrien til Mozambique, og som ikke mindst i Etiopien er yderst markant. Vi kører gennem store områder med traditionelt landbrugsland og små landsbyer, inden vi ankommer til ferskvandssøen Lake Langano, hvor vi spiser frokost på Sabana Beach Resort. Denne lodge er skønt beliggende i en fuglerig bevoksning med udsigt over søen, og vi vender tilbage hertil om nogle dage, hvor vi skal overnatte på det dejlige sted, og måske får tid til en svømmetur i søens rene vand.

Herfra kører vi ind i den nærliggende Abijatta-Sjalla nationalpark, hvor vi skal på en eftermiddags safari. Den 887 km2 store park rummer to vidt forskellige søer, den lavvandede Lake Abijatta og den dybe Lake Sjalla, der tilsammen udgør godt halvdelen af arealet, mens resten består af den omgivende savanne med spredt akacieskov. Parken er mest kendt for de varme kilder, tusinder af den lille flamingo langs bredden på Lake Abijatta og de mange store hvide pelikaner på Lake Sjalla. Der ses dog også en del ande- og vadefugle i området, mens den nordligste bestand af Grant´s gazelle, i en variant der også kaldet Bright´s gazelle, sammen med anubisbavianer er de mest almindelige pattedyr. Med noget held kan der også ses f.eks. stor kudu, vortesvin og guldsjakal.

Sidst på eftermiddagen kører vi den korte strækning til byen Shashemene, hvor vi skal overnatte på et godt lille lokalt hotel, der er ejet af den verdenskendte tidligere langdistanceløber, Haile Gibrselassie.

Alle måltider er inkluderet på denne dag, hvor der overnattes på Haile Hotel Shashemene.

Dag 3: Til Bale Mountains nationalparken. Gåtur i Dinsho og kørsel over Sanetti plateauet
Vi spiser tidlig morgenmad og tager hurtigt af sted, så vi får mest muligt ud af dagens spændende destination, den 2.200 km2 store Bale Mountains nationalpark. Ud på formiddagen ankommer vi til nationalparkens hovedkvarter i Dinsho i ca. 3.000 meters højde på bjergmassivets nordside, hvor vi tjekker ind i parken og skal gå en god tur med en lokal guide. Dette område er domineret af brede græsklædte dale afvekslende med en mosaik af skov, der primært består af hyperikumbuske, junipertræer og de smukt rødblomstrede hageniatræer, der hhv. er i perikonslægten, i enebærslægten og i rosenfamilien. Naturen omkring Dinsho er det bedste steder at se den store og ellers yderst sjældne bjergnyala, der kan minde om en langhåret version af stor kudu, samt den meget smukke etiopiske højlandsversion af skriftantilopen, Menelik´s skriftantilope. Her ses også en del Bohor rørbukke og vortesvin, mens en række specielle etiopiske småfugle kan ses sammen med bl.a. den imponerende vortetrane, der har sin nordligste bestand netop her i Bale Mountains, samt den store abessinske hornravn.

Efter gåturen spiser vi vores medbragte frokostmadpakker inden vi begynder at ”kravle” op i de store højder, hvor vores stærke firehjulstrukne køretøjer virkelig kommer til sin ret. Stille og roligt kører vi op på Sanetti plateauet, der er en anden vigtig zone i nationalparken. Det ligger i ca. 4.000 meters højde, hvilket tydeligt ses på vegetationen, da træer helt er afløst af et åbent landskab med farvestrålende laver, græsser, urter og små buske af bl.a. af lyng samt smukke gule, hvide og grå evighedsblomster, mens de få lidt større planter er de særprægede kæmpelobelier, der kun findes i høje bjergområder. Vi skal køre tværs over plateauet og gør holdt flere steder for korte gåture. Selvom disse foregår i lavt tempo og relativt fladt terræn, så skal de nok få pulsen og vejrtrækningen op på grund af den store højde vi befinder os i.

På køre- og gåturene skal vi holde øje med de helt specielle dyr der findes heroppe, hvoraf adskillige stort set ikke findes andre steder end netop her. Blandt fuglene er det især blåvinget gås, plethalset vibe, lappet ibis, Rouget´s engsnarre, sortørn og verdens sydligste bestand af kongeørn vi er på udkig efter. Der findes ikke mange større pattedyr heroppe, men der er især ét vi er på udkig efter. Den ekstremt sjældne og meget smukke etiopiske ulv har her sin største bestand med ca. 250 individer, og ses faktisk ret ofte heroppe i den helt åbne natur. Her er også gode chancer for at se små antiloper som klippespringer og alm. dykkerantilope, men ellers er det ulvens primære byttedyr, nemlig masser gnavere som dominerer, med den mærkværdige store muldvarpegnaver på op mod 2 kg, der kun findes her i Bale Mountains, som den mest karakteristiske. Klippegrævling og Stark´s hare er et ret almindeligt syn, mens den mellemstore kat, servalen, og den plettede hyæne ses med mellemrum. Undervejs over Sanetti plateauet kører vi op på toppen af en bakke, hvor vi parkerer og stiger ud og nyder udsigten. Toppen hedder Tulu Dimtu og er med 4.377 meter over havet det højeste punkt i Bale Mountains, der er Afrikas syvende højeste bjergmassiv!

Hen mod solnedgang kører vi ned ad plateauets sydlige skråninger, hvor smukke eventyragtige lyngskove overgroet af mosser og laver dukker op kørt før vi når dagens mål – vores ganske komfortable lodge. Den ligger ved en lille bjergbæk i en naturlig rydning i Harenna skoven i knap 2.400 meters højde, og med en spektakulær udsigt til bjergmassivets imponerende sydskrænter.

Vi overnatter på Bale Mountain Lodge, og alle dagens måltider er inkluderet.

Dag 4: Hel dag i Bale Mountains nationalparken. Køre- og gåture i Harenna skoven
Vi har hele dagen til at udforske den tredje vegetationszone i Bale Mountains nationalparken, nemlig Harenna skoven, der også breder sig udenfor parken og dækker et område på i alt 4.000 km2. Skoven starter stort set der hvor vores lodge ligger og rækker ca. 50 km mod syd, hvortil landskabet langsomt skråner nedad mod det mere tørre og åbne lavland. Skoven har en meget rig og varieret flora, der bl.a. omfatter større arealer med bambus og mange imponerende store figentræer, og så findes her ikke mindst en stor busk, der er gået hen og blevet en af verdens største handelsvarer; vild kaffe. Dette er nemlig oprindelsesstedet for det man kalder den ægte kaffe, Coffea arabica, der trods navnet ikke kommer fra de arabiske lande, men dog blev kendt og udbredt herfra.

I skoven lever en række helt specielle og sjældne arter af dyr. Disse omfatter bl.a. Bale marekatten, der kun findes netop her, den smukke sort-hvide guereza-abe og to arter af vildsvin, men også på denne side af højlandet kan bjergnyala og Menelik´s skriftantilope ses. Blandt rovdyrene kan nævnes guldsjakal og plettet hyæne, og så findes her skovlevende sortmankede abessinske løver samt leoparder, sågar med sorte individer/pantere iblandt, men de er sjældne, så dem skal vi nok ikke sætte næsen op efter. Fuglefaunaen er rig og ligeledes helt speciel med bl.a. flere farverige arter af turakoer og papegøjer, den sky narina-trogon samt de store sølvkindede næsehornsfugle og tyknæbbede ravne, mens adskillige arter af f.eks. kamæleoner, frøer og tudser kun findes her i området.

Om morgenen og formiddagen kører vi sydpå i skoven og dermed ned til mindre højder. Undervejs gør vi adskillige stop med indlagte korte gåture, når vi kommer til områder, hvor vegetationen er særligt interessant og hvor chancerne for at se nogle af de mange specielle dyr er størst. Vi returnerer til lodgen for frokost og et hvil, hvor vi kan slappe af og nyde de smukke omgivelser og den fantastiske udsigt. Ud på eftermiddagen går vi en tur i skoven og rydningerne omkring lodgen, hvor en lokal guide vil fortælle om naturen, mens vi er på udkig efter de fugle, aber og andre dyr, der findes i området.

Overnatning på Bale Mountain Lodge med fuldpension.

Dag 5: Fra Bale Mountains via Sanetti plateauet til Lake Langano
Efter en tidlig morgenmad skal vi tilbage mod Rift Valley. Først køres hen over Sanetti plateauet ad den samme vej som vi kom fra, og som i øvrigt er hele kontinentets højest beliggende helårsfarbare vej. Vi får altså endnu en god chance for at se landets vel nok mest ikoniske dyr, den etiopiske ulv, og selvfølgelig den helt specielle natur og de andre dyr, som lever heroppe. Når vi kommer ned for foden af de største højder på den anden side af Bale Mountains, holder vi pause og spiser vores medbragte frokost i nationalparkens hovedkvarter i Dinsho, før vi sætter kursen mod Lake Langano.

Vi vender tilbage til den dejlige lodge på bredden af søen, hvor vi tidligere på turen spiste frokost. Sidst på eftermiddagen er der tid til et hvil eller lidt fuglekigning omkring lodgen, hvor der især ses mange spændende og farverige småfugle. Vi kan også gå en lille tur langs søbredden, hvor der kan ses en del vandtilknyttede fugle som f.eks. hejrer og vadefugle, og med lidt held kan vi også få øje på nogle af stedets få flodheste. Er disse ikke i nærheden, kan vi også tage en svømmetur i den rene ferskvandssø, inden vi spiser et godt aftensmåltid og går til ro i de dejlige værelser i hytterne.

Alle dagens måltider er inkluderet. Overnatningen foregår på Sabana Beach Resort.

Dag 6: Til Awash nationalparken for eftermiddagssafari
Når vi har nydt solopgangen og et solidt morgenmåltid, kører vi på langs af Rift Valley mod nordøst. Vi ankommer i tide til en frokost på den lille stemningsfulde lodge, der er vores hjem for de næste to dage. Den er ganske simpel og bygget i lokale materialer, men værelserne har dog en rimelig størrelse, gode senge med myggenet samt toilet og brusebad. Lodgen ligger helt vidunderligt på kanten af Awash nationalparken og direkte ned til Awash floden med udsigt over de store vandfald, der findes netop her. Efter frokosten tjekker vi ind på værelserne og har tid til et lille hvil her i lavlandet, hvor temperaturen er væsentligt højere end vi har været vant til på starten af rejsen. Der er også mulighed for en lille gåtur langs floden og ved vandfaldene.

Ud på eftermiddagen kører vi på vores første safari i parkens sydlige del med det klassiske afrikanske landskab, nemlig tør græssavanne med spredt bevoksning af akacietræer og mange termitboer. Blandt planteæderne på savannen er de mest markante den imponerende Beisa oryx, den lille kudu med de fint snoede horn, samt fire specialiteter for området, nemlig den elegante Soemmering´s gazelle, den lille smukke Salt´s dik-dik, ørkenvortesvinet og abessinsk hare. Aberne er repræsenteret af anubisbavian og Grivet marekat, mens de mest almindelige rovdyr er guldsjakal, skaberaksjakal og plettet hyæne. Leoparder og løver findes i området, men ses sjældent. Blandt fuglene er det især en række store savannearter som trapper vi skal holde øje med, bl.a. arabisk trappe og Kori trappe, hvor sidstnævnte er verdens tungeste flyvende fugl. Her ses også somali struds (den med grå-blå hals og ben), sekretærfugl, abessinsk hornravn, rovørn, øregrib, hvidrygget grib og hjelmperlehøne for blot at nævne nogle af de mest karakteristiske. Krybdyrene er bl.a. repræsenteret af nilkrokodille i Awash floden og af leopardskildpadde på den tørre savanne, så her er masser af spændende dyr at holde øje med.

Undervejs stopper vi ved et udsigtspunkt, hvor vi stiger ud og nyder udsigten over den spektakulære dybe kløft, som Awash floden har skåret gennem landskabet i denne del af nationalparken. Vi returnerer til vores lodge omkring solnedgang, og har tid til at få skyllet eftermiddagsheden og savannens støv af os inden aftensmaden og en tidlig sengegang før morgendagens meget tidlige program.

Der overnattes på Awash Falls Lodge og alle dagens måltider er inkluderet.

Dag 7: Hel dag i Awash nationalparken. Fil Wuha Hot Springs, Afar landsby og Mount Fentale
Vi spiser meget tidlig morgenmad og tager af sted før solopgang, når det allerførste lys begynder at bryde frem. Vi kører mod parkens nordlige og nordøstlige del og de varme kilder, Fil Wuha, hvor vi gerne skulle være fremme kort efter solopgang. Vores mål er at se flokke af de ellers sjældne kappebavianer, når disse kommer til kilderne for at stille tørsten i den tidlige morgensol. Denne bavian, hvor hannerne har langt sølvgråt hår og stærkt røde rumper, ses sjældent i den rene form, da de mange steder i deres efterhånden begrænsede udbredelsesområder krydser med anubisbavianer, men her ved Fil Wuha finder man stadig den ægte vare. De palmeomkransede kilder består flere steder af dybe blå pools med 30-40 grader varmt klart vand, og har man mod på det, kan man tage sig et varmt bad i de køligste af dem. Der findes også flere større vandflader, hvor vandet er kølet af, og her ses et stort udvalg af hejrer, storke, ibisser, pelikaner, mens den store vandbuk også holder til i området.

På vej til og fra kilderne kører vi gennem en tættere bevokset del af parken med skovsavanne, hvor vi skal holde øje med såvel den lille som den store kudu. Både i dette område og omkring kilderne findes der mange farvestrålende småfugle som adskillige arter af biædere, med den store karminbiæder som den mest markante, ellekrager, bl.a. den lokale abessinske art, samt isfugle og væverfugle. Inden vi vender tilbage til vores lodge for frokost og et eftermiddagshvil, skal vi besøge en lille landsby, hvor det farverige Afar-folk bor. Vi får en guidet rundvisning og kommer til at se hvordan de bor og hører om deres dagligliv og traditioner.

Sidst på eftermiddagen kører vi til en helt tredje del af Awash nationalparken mod nordvest, når vi skal op på siderne af Mount Fentale, der er en slumrende vulkan, som sidst var i udbrud for ca. 100 år siden, men hvor lavatungerne på vulkanens sider stadig ses tydeligt. Her skal vi se et gammelt italiensk fort og en stor og meget markant vulkansk sprække, inden vi omkring solnedgang slår os ned på et ganske særligt sted, idet der her er en meget stor flok plettede hyæner, der kommer ud af deres hule i skumringen på vej ud på nattens jagt. Vi har også mulighed for at se klippespringere og bjergrørbuk i det kuperede terræn, før vi kører retur mod vores lodge. Inden vi vender tilbage for aftensmaden kører og går vi dog en kort tur langs Awash flodens løb opstrøms for vandfaldene, hvor vi med lygter søger efter div. nataktive dyr i den tætte galleriskov langs floden.

Der er fuldpension inkluderet og der overnattes igen på Awash Falls Lodge.

Dag 8: Safari i Awash nationalparken. Via Nazret til Addis Ababa
Vi starter dagen med en god lang safari i den mest åbne og dyrerige del af Awash nationalparken, nemlig den sydlige del, hvor vi også startede vores oplevelser i parken. Om formiddagen vender vi tilbage til lodgen, og det er tid til at pakke bilerne og komme videre.
Mod hovedstaden Addis Ababa stopper vi i byen Nazret, hvor vi skal nyde en skøn frokost efterfulgt af en kop god etiopisk kaffe på en dejlig lokal restaurant i byen med det bibelske navn. Ud på eftermiddagen ankommer vi til vores yderst komfortable hotel i den sydlige del af Addis Ababa relativt tæt på lufthavnen. Her kan vi gøre brug af stedets faciliteter og opsnuse den mere internationale stemning efter mange dage i bushen, inden vi spiser aftensmad i en af hotellets restauranter.

Vi overnatter på Hotel Golden Tulip. Alle dagens måltider er inkluderet.

Dag 9: Fly til Gonder. Byrundtur og til Simien Mountains nationalparken
Der er tidlig afhentning på hotellet, hvorefter vi bliver kørt til lufthavnen, så vi kan nå morgenflyet til Gonder. Efter ca. en times flyvning ankommer vi til det der tidligere var Etiopiens hovedstad, hvor vi skal på en guidet byrundtur. På denne er der især fokus på Fasil Gebbi, der er et 4-500 år gammelt kongeligt borgkompleks med flere slotte og kirker indenfor murene, og som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Frokosten spiser vi på en dejlig restaurant nær centrum, Four Sisters, som er ejet og drevet af fire søstre fra byen.

Først på eftermiddagen kører vi så mod Simien Mountains og ind i nationalparken, hvor vores lodge ligger med en fantastisk udsigt over bjergene og ned i de dybe dale i imponerende 3.260 meters højde – efter sigende den højest beliggende lodge på hele kontinentet. Vi regner med at have tid til en lille gåtur i nærheden af lodgen, efter vi har installeret os på vores værelser i de traditionelle runde hytter. Allerede fra lodgen og på gåturen får vi et godt indtryk af storheden i bjerglandskabet, der ubetinget kan måle sig med den langt mere kendte Grand Canyon i USA, og sågar slår denne i højdeforskel mellem højplateauet og bunden af kløfterne og floddalene, hvor der visse steder er en forskel på mere end 2 km. Er vi heldige kan vi sågar også opleve vores første møde med de ikoniske gelada-aber, hvoraf en stor flok ofte holder til nær lodgen.

Vi spiser tidlig aftensmad og går til ro i hytterne med centralvarme, der sammen med varme tæpper holder kulden fra døren her oppe i de store højder, hvor nætterne er kolde.

Overnatning på Simien Mountains Lodge og med alle dagens måltider inkluderet.

Dag 10: Hel dag i Simien Mountains nationalparken. Safari til bl.a. Chenek området
Efter tidlig morgenmad tager vi af sted omkring solopgang på en heldagsekskursion i nationalparkens store højder. Vi kører i stærke firehjulstrukne biler, der er velegnede til at bringe os dybt ind og op i de øde bjergegne, og vi medbringer frokostmadpakker, som spises midt på dagen, så vores rækkevidde på dagens tur ikke begrænses af at skulle tilbage på lodgen for at spise frokost.

Selve nationalparken med et areal på 412 m2 udgør kun en mindre del af det store højlandsområde, men rummer flertallet af de højeste punkter og dybeste kløfter ned til floddalene. På grund af de enestående landskaber og den vigtige bestand af adskillige af Etiopiens sjældne planter og dyr, blev Simien Mountains allerede i 1978 optaget på UNESCOs liste over verdens naturarv, som et af de første steder i verden, hvilket må betragtes som en selvfølgelighed, når man først har oplevet naturen i det spektakulære højland.

Blandt pattedyrene er den græs- og planteædende gelada-abe Simiens absolutte stjerne. Det er en næsten overvældende oplevelse at sidde midt i en flok af disse temperamentsfulde aber, der dog er helt fredelige og ganske uinteresserede i menneskers tilstedeværelse. Især de meget langhårede hanner med nærmest hanløve-lignende gyldne manker er imponerende, og ikke mindst, når de signalerer dominans ved at krænge læberne vidt til side og blotter deres lyserøde tandkød og overordentligt lange hjørnetænder. Mens geladaerne kan ses enkelte andre steder i Etiopien, om end ikke i nær samme antal, så er den store og smukke afrikanske Walia stenbuk med de gigantiske bagudkrummede horn et særsyn. Den findes kun netop her i Simien Mountains, og kun i de allerstørste højder, hvor der lever en bestand på nogle hundrede eksemplarer, der heldigvis er i fremgang og ofte ses. De få antiloper i området er repræsenteret mindre arter som klippespringer, Menelik´s skriftantilope og alm. dykkerantilope. Rovdyr er her ikke mange af, men servalen er nok den mest almindelige, hvorimod etiopisk ulv, plettet hyæne og leopard og er et ret sjældent syn.

Blandt fuglene findes der mange specialiteter i Simien Mountains, men den gigantiske lammegrib må nok især fremhæves, selvom den har en vid udbredelse i Afrika, Europa og Asien, idet den ses næppe bedre end netop her. Den store tyknæbbede ravn, alpekrage, den smukke agurvåge, Rüppels grib og den sjældne lappet ibis hører tillige blandt de hyppigt sete af områdets større fugle. Vegetationen oppe på det høje plateau domineres af åbne græsklædte sletter, hvor der i de største højder ses spredte forekomster af de særegne kæmpelobelier, mens enkelte lave lyngskove er mere almindelige i mindre højder.

Ud på formiddagen når vi til området omkring Chenek, hvor vi endnu engang kommer op i højder på mere end 4.000 meter nær toppen af Mount Bwahits 4.437 meter, og, hvis vejret er klart, måske kan skimte toppen af Ras Dashen, der med sine 4.550 meters højde gør Simien Mountains til Afrikas femtehøjeste bjergmassiv. Omkring Chenek går vi et par korte ture, hvor vi især er på udkig efter Walia stenbukken og lammegribben, men vi skal også nyde udsigten fra nogle fantastiske udsigtspunkter og spise vores medbragte madpakker heroppe.

Vi kører tilbage samme vej som vi kom herop, og gør ligeledes stop med korte gåture adskillige steder under vejs, f.eks. for at se høje vandfald, nyde storslåede udsigter og opleve flokke af gelada-aber på nært hold. Hen mod solnedgang returnerer vi til vores lodge. Vi spiser en tiltrængt aftensmaden og tager måske også en lille drink i ”The highest bar in Africa” inden vi går til ro, med al sandsynlighed trætte, men også mange store oplevelser rigere.

Der overnattes på Simien Mountains Lodge med fuldpension inkluderet.

Dag 11: Halv dag i Simien Mountains nationalparken. Hjemrejse via Gonder og Addis Ababa
Morgenen og formiddagen er primært helliget oplevelser af gelada-aber på kanten af de stejle skrænter fra plateauet mod de dybtliggende floddalene, men vi lukker selvfølgelig ikke øjnene for den storslåede udsigt, den smukke vegetation og evt. andre dyr der måtte vise sig. Kort efter solopgang går, vi sammen med en lokal guide fra lodgen, jævnt ned ad plateauet mod de stejle skrænter til lavlandet. Vores guide leder os hen til et af de områder, hvor geladaerne normalt kommer op på plateauet efter overnatning i sikkerhed for rovdyr på de næsten lodrette skrænter. Når vi forhåbentlig har fundet en stor flok, der kan tælle flere hundrede individer, som er på vej op fra skrænten, så sætter vi os roligt ned og lader os omringe af dem. Vi har god tid til at nyde og fotografere det stemningsfulde skue, når geladaerne slikker morgensol og lader sig varme op af det tiltagende sollys efter den kolde nat, når de nusser og plejer hinandens pels, samt lader os underholde af hannerne, når de bekræfte eller udfordre hierarkiet i den store flok.

Vi returnerer om formiddagen, så der er god tid til at tjekke ud af vores hytter. Herefter er der tid til at slappe lidt af på og omkring lodgen, evt. med egne korte gåture, inden vi spiser vores sidste frokost og fælles måltid på rejsen. Lidt ud på eftermiddagen kører vi til lufthavnen i Gonder, hvorfra vi tager aftenflyet til Addis Ababa. Her er der god tid til at købe og spise aftensmad i lufthavnen, inden vi hen mod midnat flyver med Ethiopian Airlines mod Europa. Det er dermed slut på ti dages eventyrlig og helt anderledes safari, end man kan opleve andre steder på det afrikanske kontinent, såvel når det gælder landskaber, natur og dyreliv som for de kulturelle aspekter.

Dag 12: Ankomst til Danmark
Vi ankommer til Danmark ud på formiddagen efter flyskift tidligt om morgenen i en europæisk lufthavn.

Rejsedatoer 2020

Dato Pris fra
6. jan. -
17. jan.
12 dage
29.600 DKK
Få tilbud