Dag 1: Afrejse fra Danmark
Afgang fra København med Finnair lige over middag.
I Helsinki skiftes til fly til Kajaani, med ankomst sidst på eftermiddagen.
Efter udlevering af bagagen er der afgang med bus, der kører de godt 150 km (ca. 2 timer) gennem den endeløse tajga, til Boreal Wildlife Center med ankomst ca. kl. 22.00.
Efter indkvartering på vores værelser er der sen aftensmad og det er tid til en velfortjent lur.
Vi har booket Boreals pro-hides, med plads til 3 fotografer i hver. For komfort og optimale fotomuligheder har vi booket til to pers. pr. skjul, da både rovdyr og hønsefugle er meget aktive. Derfor er det vigtigt med god plads til hurtige skift mellem de forskellige “skydeskår” i skjulet.
Vi observerer dyrene gennem spejlglasruder og fotograferer gennem et hul i et camouflagegardin. Der er ikke plads til trebens-stativer, så derfor er den brede vindueskarm i hvert skjul udstyret med beanbags og en jernplade med standardgevind til eget kugle-videohoved.
Der fotograferes enten fra stol eller køje, hvor der også kan soves på skift.
Skjulene er placeret på forskellige biotoper med henholdsvis sump (myr), skov og sø, så der bliver rig variation i baggrunde og motiver. De normalt sky rovdyr lokkes primært til med hundefoder i form af små fiskepiller på størrelse med gajoler. Fiskepillerne synker ned i vegetationen og ses ikke på billederne og dyrene udviser normal fødesøgningsadfærd.
I vintersæsonen fodres der også med ren eller elg, som lokker de sky ulve tæt på skjulene.
Bemærk:
Der tages forbehold for skjulenes placering, antallet og variationen af rovdyr og hønsefugle samt antallet af fotografer pr. skjul, da alt sker på naturens og dyrenes præmisser.
Dag 2: Første møde med nordens vilde dyr
Vi skal tidligt op og starter hårdt ud fra morgenstunden (06:00) med at fordele os i tre hold.
Hold 1. Tur til Urfugleskjulene for at opleve og fotografere urfuglene, der om efteråret indfinder sig på deres dansepladser for at markere territoriet forud for forårets slåskampe om ret til parring af hunnerne.
Hold 2. Tur ud i taigaen med minivan for at spotte skovrener, elg og fugle.
Hold 3. Tur med vores vært Kari på elgsafari. Kari er professionel naturfilm-fotograf og et orakel af viden om den finske natur. Oktober er elgenes brunstsæson, og Kari vil med kald forsøge at lokke en brunstig elgtyr ind på fotoafstand.
De enkelte hold roterer naturligvis hen over ugen så alle får mulighed for at opleve de samme motiver.
På turens første hele dag er programmet i øvrigt som følger:
09:00. Morgenmad og fotosnak.
10:00. Vores vært, naturfotograf Kari Kempainen, introducerer os til taigaen og fortæller om rovdyrenes og urfuglenes liv og færden i området, hvilket giver nødvendig basisviden, så motiverne bliver lettere at “læse”, når vi sidder i skjulene.
10:30. Lars holder workshop om dyre- og fuglefotografering.
11:30 – 13:30. Fri leg. Mulighed for småture til de nærliggende søer og fotografering af småfugle og egern ved centerets foderplads, hvor vi lægger lokkemad i huller og sprækker på frønnede fyrrestammer med hængende lav.
14:00. Sen frokost.
14:30 – 20:00. Afgang til bjørneskjul og fotografering af de store nordiske rovdyr. Vi medbringer madpakke og kaffe/the i skjulene.
21:00. Retur til centeret. Fotosnak, the/kaffe og måske en godnat-øl.
Inden vi går til køjs, tjekker vi himlen for nordlys og går evt. ned til den nærliggende sø for at fotografere himmelfænomenet.
Boreal Wildlife Center er ét af de eneste finske naturcentre hvor man kan se brun bjørn, ulv og jærv på samme tid
Bjørnen er den rolige af de store og giver god tid til komposition og billedidéer. Jærven er en sky enspænder, som lusker rundt efter alt levende, deraf det tyske navn vielfras (meget-æder). Ulve lever i flok, og ses i familiegrupper på 4-8 dyr, eller som ensomme strejfende individer.
Efter en kort biltur gennem taigaen bevæger vi os med vores fotogrej til skjulene, hvor vi pakker ud og gør klar, mens guiden lægger foder ud efter vores anvisninger i forhold til baggrund og ”skudafstand”. Nogle gange er det som om bjørnene venter på os og dukker op, så snart der er ro over terrænet, andre gange går der timer. At se og fotografere sin første bjørn sætter pulsen i vejret og er en enestående naturoplevelse du aldrig glemmer.
Fra klokken ca. 15.00 og frem til det bliver mørkt, sidder vi i skjulene. Tiden går hurtigt og det gælder om at holde øje og være klar til at reagere på den mindste bevægelse i landskabet.
Måske kommer jærven luskende før vi aner det, en ulv betragter os fra skovbrynet, eller pludselig rejser to ”bamser” sig på bagbenene og deler lussinger ud. Andre kan traske forbi skjulet på få meters afstand mens nogle er mere sky og holder sig i periferien.
Ikke én dag er ens i bjørneland.
At fotografere rovdyr fra skjul er ingen kunst, men at skabe bedre billeder end gennemsnittet kræver sin fotograf. Heldigvis er der tid til at vurdere baggrund og lys, tjekke eksponering, lukketid og komposition, så småfejl kan rettes til næste motiv.
Parringstid for urfuglen peaker i Finland ved månedsskiftet april-maj. Hvad ikke mange ved er, at aktiviteten gentager sig i september-oktober. Selvfølgelig starter ynglesæsonen ikke på ny, men de smukke urfugle-hanner indfinder sig alligevel på forårets dansepladser for at stive moralen af, inden det for alvor bliver vinter.
Urfugle kommer i morgengryet til pladsen på det åbne område i myren. Urkokkene opfører spektakulære og akrobatiske kampe og luftdueller for at opretholde territoriet. Samtidig siger de en forunderlig boblende og hvislende lyd. En lyd, der let kan sætte fantasien i sving i troen på, at der er troldtøj på færde. Iso og lukketid kommer på prøve i morgentimerne, men det fortæller Lars mere om på workshoppen: Need for Speed.
Dag 3-5: Masser af oplevelser med Nordens vilde dyr
Vi kopierer programmet fra dag 2 de næste tre dage.
Faste programpunkter er:
Ud over fotografering af taigaens dyre- og fugleliv tilbyder rejseleder Lars Gejl fotoundervisning og naturguidning med udgangspunkt i 40 års virke som professionel naturfotograf.
Efter morgenmaden:
Workshops efter deltagernes behov.
Mulige emner er:
Før frokost:
Lars giver konstruktiv kritik af deltagernes fotos og råd og vejledning i bedre teknik, så alle bliver endnu bedre forberedt til de følgende dage i skjulene.
Vandrefotosafari til det nærliggende naturreservat Elimyssalo, et af de få steder i Finland med gammelskov. På turen vil vi lytte og se efter fugle og dyr samt lader naturen fortælle os om taigaens liv ved at studere de mange spor i skoven. Er vi heldige ser vi tretået spætte og måske kommer lavskrigen for at hilse på.
Via Karis netværk til andre naturfotografer holder vi os hele ugen orienteret om ugler i området. Dukker en af de store nordiske ugler, Lapugle eller Slagugle op, bruger vi timerne midt på dagen til en spontan uglesafari.
Bemærk:
Honoraret til ugleguiden er ikke inkluderet i turens pris.
Dag 6: Hjemrejsedag
Efter endnu en morgentur i urfuglskjulene og fotosafari i taigaen efter elg og skovrensdyr, har vi rigeligt med tid til en sidste fodtur i området. Vi når også en afsluttende workshop med god fotosnak, inden vi ca. klokken 16.00 tager afsked med Kari og personalet på Boreal Wildlife Center og kører mod lufthavnen i Kajaani.
Vores fly letter først på aftenen.
Efter flyskifte i Helsinki lander vi i København kort før midnat med masser af gode oplevelser i rygsækken.
Bemærk:
Turen gennemføres med minimum 8 gæster og der vil maksimalt være 18 gæster med på rejsen.
Prisen er per person i delt dobbeltværelse.
Der tages forbehold for ændring af flyrute, afgangstider og indkvarteringssteder.
Rejsedatoer 2025
Dato | Pris fra | |
2. okt. - 7. okt. |
6 dage 15.500 DKK |
Book nu |